V súčasnej dobe je ochrana laku automobilu, motocykla, prípadne bicykla kľúčová pre zachovanie ich vzhľadu a hodnoty. Ochranné fólie sú jedným z najefektívnejších spôsobov, ako predchádzať poškodeniu spôsobenému vonkajšími faktormi, ako sú škrabance, odreniny, lietajúce kamienky alebo dokonca UV žiarenie. V tomto blogu sa pozrieme na tri hlavné typy ochranných fólií  a to je: TPU (Thermoplastic Polyurethane), TPH (Thermoplastic Polyurethane Hybrid) a PVC (Polyvinyl Chloride) – a ich výhody, nevýhody a rozdiely, pričom sa zameriame hlavne na ich aplikáciu na automobily, motocykle a bicykle.




Čo je PPF (Paint protection film)?

PPF je transparentná fólia vyrobená z polyuretánu, PVC, prípadne zmes polyuretánu a PVC, ktorá je určená na ochranu laku automobilov. Aplikuje sa na najviac namáhané časti vozidiel ako sú kapota, nárazník či dvere. PPF chráni pred škrabancami, odreninami a dokonca aj pred účinkami UV žiarenia. Niektoré PPF fólie majú hydrofóbne vlastnosti, obsahujú povrchovú úpravu, ktorá umožňuje, aby sa nečistoty jednoduchšie odstránili z ich povrchu.


Čo je TPU (Thermoplastic Polyurethane)?

TPU fólie sú vyrobené z termoplastického polyuretánu a sú obľúbené pre svoju flexibilitu a schopnosť chrániť povrchy. V automobilovom priemysle sa používajú na ochranu dielov, ktoré sú vystavené zvýšenému opotrebovaniu. Vďaka ich flexibilite, tvárnosti sú vhodné na aplikáciu na tvarovo zložitejšie časti vozidla, ako je napríklad nárazník.

Výhody:

  • Vysoká odolnosť: TPU ponúkajú skvelú ochranu pred mechanickým poškodením a chemikáliami, čo je výhodné najmä na cestách, pri prevádzke, ale aj na parkoviskách.
  • Flexibilita: Môžu sa prispôsobiť rôznym tvarom a povrchom, čo zaisťuje dobre zakryté oblasti.
  • Priehľadnosť: TPU fólie sú veľmi priehľadné a nenarušujú vzhľad vozidla alebo bicykla.

Nevýhody:

  • Cena: Vyššie náklady v porovnaní s PVC fóliami.
  • Odborná inštalácia: Lepenie TPU fólií je zložitejšie, treba dodržať postup, podrobný návod na lepenie TPU fólií nájdete v našom blogu.


Čo je TPH (Thermoplastic Polyurethane Hybrid)?

TPH fólie sú hybridnou verziou TPU a kombinuje vlastnosti TPU s ďalšími materiálmi, hlavne PVC.

Výhody:

  • Cena: TPH ochranné fólie poskytujú dobrý pomer cena/kvalita. Nižšia cena oproti TPU fóliám, ale stále vysoká kvalita ochrany povrchu.
  • Všestranné použitie: Vhodné na rôzne aplikácie, časti vozidiel, aj celopolepy.
  • Flexibilita: Vynikajúco sa prispôsobujú tvarom, čo zaisťuje dokonalé prispôsobenie.

Nevýhody:

  • Odborná inštalácia: Lepenie TPH fólií je taktiež zložitejšie, treba dodržať postup, podrobný návod na lepenie TPU fólií nájdete v našom blogu.


Čo je PVC (Polyvinyl Chloride) ochranná fólia?

PVC samolepiaca ochranná fólia je široko používaná v mnohých priemysloch, vrátane automobilového, je cenovo najprístupnejšia.

Výhody:

  • Cenová dostupnosť: PVC je najlacnejšou možnosťou v porovnaní s ostatnými typmi fólií.
  • Jednoduchá aplikácia: Lepenie fólie je jednoduchšie, čo uľahčuje proces pre domácich majstrov.

Nevýhody:

  • Obmedzená ochrana: PVC neposkytuje dostatočnú ochranu pred vážnym poškodením a nie je tak odolné ako TPH alebo TPU fólie. Zvyčajne nemá hydrofóbne vlastnosti.
  • Životnosť: PVC má kratšiu životnosť a môže sa rýchlejšie opotrebovať alebo poškodiť.
  • Možnosť žltnutia: Pri vystavení slnečnému žiareniu môže PVC po čase žltnúť, čo ovplyvňuje estetiku. Žltnutie môže začať po cca 3 rokoch, zaleží od druhu fólie a podmienok v akých sa nachádza.




Záver

Ochranné fólie sú neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti o automobily a bicykle, pričom každá z možností (PPF, TPU, TPH a PVC) má svoje výhody a nevýhody. Pri výbere správnej fólie je dôležité zohľadniť vaše konkrétne potreby, ako aj rozpočet. TPH a TPU sú ideálne pre tých, ktorí hľadajú dlhodobú a efektívnu ochranu, zatiaľ čo PVC môže byť vhodné pre tých, ktorí potrebujú dočasnú a cenovo dostupnú ochranu. Nezáleží na vašej voľbe, kvalitná ochranná fólia môže výrazne predĺžiť životnosť vášho vozidla alebo bicykla a udržať jeho lak na vysokej úrovni aj roky po jeho kúpe.