Nalepiť ochrannú polyuretánovú fóliu na kapotu auta je zložitejší proces, ktorý si vyžaduje trpezlivosť, zručnosť a pozornosť k detailom. Tento návod vám poskytne krok za krokom pokyny, ako to úspešne zvládnuť.

Potrebné nástroje a materiály:

Krok 1: Príprava povrchu

  1. Umytie auta: Dôkladne umyte kapotu auta, aby ste odstránili všetky nečistoty, prach a mastnotu. Použite kvalitný autošampón.

  2. Odmastenie: Po umytí kapoty použite alkoholový čistič alebo isopropylalkohol na odmastenie povrchu. Tento krok je kľúčový pre to, aby fólia dobre priľnula k povrchu a zabránila vzniku bublín.

  3. Sušenie: Kapotu dôkladne osušte čistou mikrovláknovou utierkou.

Krok 2: Príprava fólie

  1. Rozmer fólie: Premerajte rozmery kapoty a s vhodnou rezervou (+20cm na každú stranu) objednajte dostačujúci rozmer fólie.

  2. Aplikačný roztok: Naplňte rozprašovač vodou a pridajte kvapku tekutého mydla. Tento roztok pomáha znížiť priľnavosť fólie počas inštalácie a uľahčuje jej polohovanie na začiatku aplikácie.

Krok 3: Aplikácia fólie

  1. Aplikácia roztoku na kapotu: Rovnomerne nastriekajte aplikačný roztok na povrch kapoty. Dbajte na to, aby bola povrchová vrstva dostatočne mokrá, čo umožní jednoduchšiu manipuláciu s fóliou.

  2. Priložte fólie: Opatrne odstráňte ochrannú vrstvu z polyuretánovej fólie a umiestnite ju na kapotu. Uistite sa, že fólia má dostatok roztoku na oboch stranách, čo uľahčí jej prispôsobenie a zamedzí predčasnému prilepeniu. Na tento krok je vhodné mať pomocníka.

  3. Polohovanie fólie: Jemne polohujte fóliu na kapote tak, aby presne zakryla povrch. Pomocou stierky vyrovnajte fóliu od stredu k okrajom, pričom vytláčajte vodu a vzduchové bubliny smerom von. Pomocou stierky si fóliu zafixujte na častiach mimo kapoty. Taktiež môžete fóliu mierne natiahnuť a tým natvarovať na plochu kapoty.


Krok 4: Lepenie fólie a úprava okrajov

  1. Použitie stierky: Nastriekajte roztok na kapotu kde je fólia. To zamedzí zbytočnému zadrhovaniu stierky, prípadným zbytočným škrabancom. Vytláčať vodu a bubliny vzduchu začnite od stredu kapoty a jemne, ale pevne vytláčajte smerom k okrajom. Používajte stierku s mäkkým okrajom, ideálne stierky na ochranné PPF fólie

  2. Prispôsobenie zakrivení: Ak sú na kapote krivky alebo zložité tvary, môže byť potrebné fóliu ešte jemne natiahnuť. Ale vo všeobecnosti sú polyuretánové fólie veľmi samé tvárne a jemné a už po položení fólie na kapotu si fólia vie nájsť miesto sama. Len je prípadne stačí trochu pomocť.

  3. Orezanie prebytočnej fólie: Po úspešnom nalepení a vyhladení fólie použite ostrý orezávací nôž na odrežte prebytočného materiálu pozdĺž okrajov kapoty. Pri zahnutí fólie je niekedy dobrá pomoc teplovzdušnej pištole.


Krok 5: Záverečné kroky

  1. Kontrola: Skontrolujte, či na povrchu nie sú žiadne bubliny alebo záhyby. Ak nejaké nájdete, opatrne ich vytlačte stierkou.

  2. Sušenie: Nechajte fóliu aspoň 24 hodín sušiť, aby sa roztok úplne odparil a fólia pevne priľnula k povrchu.

  3. Údržba: Prvých niekoľko dní po aplikácii fólie sa vyhnite umývaniu auta, aby ste zaistili, že fólia dokonale priľne. V prípade ak ste zakúpili a nalepili samozaceľovaciu fóliu, tak v prípade menších škrabancov fóliu nahrejte jemne teplovzdušnou pištoľou a zacelí sa. V letných mesiacoch niekedy stačí na zacelenie len slnečné žiarenie.

Po úspešnej aplikácii ochrannej fólie bude vaša kapota chránená pred kamienkami, škrabancami a inými bežnými poškodeniami. Udržujte ju čistú a vyhnite sa používaniu agresívnych chemikálií, aby ste predĺžili životnosť fólie.


Podrobné video návody ako nalepiť priesvitnú ochrannú fóliu na kapotu: